Sådan får du et succesfuldt bed, der giver frugt

En af de store udfordringer for alle os amatører i haven er at få lavet et succesfuldt bed. Et bed, hvorfra du kan høste lækre grøntsager, krydderurter og måske endda frugter.

Fremgangsmetoder er vidt forskellige for alle mennesker. Du kommer igennem både rigtig sure nedture og herlige opture. Men det er det hele værd til sidst.

Det allerbedste råd er, at du starter småt og arbejder dig op. Man kan altid få et større bed, når tid er.

Kontroller mulden, du bruger

En af de vigtigste ingredienser til det succesfulde bed er selvfølgelig den skønne og frodige muld. Du skal ned til en planteskole eller ind på en god hjemmeside, hvor de sælger god organisk jord, som kan gro alle dine planter flotte og store.

Inden du får jordet hjem, skal du have bestemt et sted, hvor din kasser eller hvad du nu har skal stå. Laver du bedet af eget jord, skal du vælge den bedste jord fra haven at bruge. Lerholdig jord er sjældent en stor fornøjelse.

Om du laver bed i kasser eller på jorden vil du kunne gøre gavn af granitsten. Stenen kan sørge for at bedet ikke snakker mere sammen, end det er højst nødvendigt. Du vil helst ikke have din koriander eller timian spreder sig ud over det hele. En vild have er skøn, men en vild urtehave kan være meget irriterende.

Første skridt er at finde godt muld, du kan plante i og lære at kontrollere mulden, så planterne ikke stjæler hinandens næring. Tænk på det som, at de mange kæledyr skal have deres egen madskål, så der ikke opstår problemer.

Placer dine planter ordentlig

Næste skridt er, at du skal plante dine planter og krydderurter godt. Det betyder, at de skal have god plads. Det betyder, at de skal kunne danne deres rodnet sikkert. Det betyder, at du skal sørge for der er masser af plads over jorden til at vokse.

Generelt vil rådet også altid være, at du starter med små planter. Det kunne være timian, mynte, persille og lignende krydderurter. De vil ofte være virkelig nemme at holde. Samtidig kan du lære, hvordan du holder dem, uden at du ødelægger planten, når du plukker fra den.

Tricket er aldrig at tage bladene, så får mest sol. Tag dem, der gemmer sig bag de andre. Sådan får du den gladeste plante.

Husk at passe og skifte ud løbende

Du skal huske at fjerne ukrudt og ubudne gæster. Har du problemer med dræbersnegle, skal du selvfølgelig finde en løsning med bestemte planter eller lokkeduer, der holder dem væk. Salt er lidt for voldsom en måde at dræbe staklerne på.

Udover at du skal fjerne ukrudt, skal du også sørge for, at planterne ser sunde og friske ud. Du skal fjerne de visne og gule blade, der ser ud til at være syge. Hvis du ikke gør det, er det lidt ligesom at have rådne tomater sammen med andre frugter – de smitter hinanden og rådner hurtigt.